• 1

    Description slide 1

  • 2

    Description slide 2

  • 3

    Description slide 3

  • 4

    Description slide 4

Copyright 2024 - Custom text here

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować , to napisz wiadomość na email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Składniki ciasta do pizzy

• półtorej szklanki mąki pszennej

• pół szklanki ciepłej przegotowanej wody

• dwie łyżki oleju roślinnego, najlepiej dobrej jakości oliwy z oliwek

• 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć świeżych – przelicznik drożdży świeżych na suche

• pół łyżeczki soli

• pół łyżeczki cukru

• jako dodatek dwie łyżki ziół prowansalskich (w celu urozmaicenia wyglądu i smaku ciasta można użyć dowolnych przypraw, lub nie używać ich wcale)

Jeżeli masz wagę, odmierz dokładną ilość składników:

• 250 g mąki

• 150 ml wody

Przygotowanie

Do dużej miski wsypałem mąkę, drożdże i dobrze wymieszałem.

Następnie dodałem olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszałem.

Zacząłem stopniowo dolewać wodę i łyżką, a pod koniec już ręką wyrabiałem ciasto aż powstała jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj).

Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiłem w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut.

Kiedy ciasto odpoczywało, przygotowałem składniki, które zamierzałem ułożyć na pizzy.

 

Ciasto najpierw rozgniotłem dłońmi na gruby placek, a następnie porozciągałem. W ten sposób uformowała się ładna okrągła pizza, którą ułożyłem na posmarowanej odrobiną oleju blasze i jeszcze dłońmi rozprowadziłem placek tak, żeby zajmował całą formę (technika doprowadzania pizzy do kształtu blachy jest dowolna)

Na ciasto nałożyłem sos pomidorowy i kilka rzeczy zalegających w lodówce (salami, oliwki, cebula pocięta w piórka).

Tak przygotowana pizza wylądowała w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 stopni celsjusza.

 

Każdy powinien znać swój piekarnik i dostosować indywidualnie czas pieczenia. Ja proponuję jednak 15 do 25 minut. Jeżeli chcesz sprawdzić czy pizza dobrze się upiekła, najlepiej zajrzeć na jej spód. Jeżeli jest przyrumieniony to znaczy, że można podawać!

 

SKŁADNIKI PRZEPISU NA KOCIOŁEK

• 1 młoda kapusta

• 5 marchewek

• 3 pietruszki

• 4 łodygi selera naciowego lub kawałek selera

• 250 g pieczarek

• 3 cebule

• 1 kg ziemniaków

• 400 g suchej i namoczonej przez noc fasoli

• 120 ml tłuszczu (u mnie olej, który został po zjedzeniu suszonych pomidorów)

• woda

• 3-4 łyżki wędzonej słodkiej papryki

• 10 ząbków czosnku

• 1 łyczka kminku

• 1 łyczka soli

• 5 listków laurowych

• kilkanaście ziela angielskich

• 2 łyżeczki cząbru

• 1 łyżka majeranku

• 2 łyżeczki ostrej papryki wędzonej lub ostra papryka

                                                                                                     

PRZYGOTOWANIE DANIA 

 

1. Przez noc moczę fasolę w wodzie.

2. Wszystkie warzywa obieram i kroję na kawałki, takie, jaki mi odpowiadają wielkością.

3. Zewnętrznymi liśćmi kapusty wkładam kociołek, reszta kapusty szatkuję.

4. Wrzucam poszatkowaną kapustę, fasolę z wodą w której się moczyła, obrane i pokrojone marchwie, pietruszki, łodygi selera, pieczarki, cebulę, ziemniaki oraz wszystkie przyprawy. Dolewam wodę, dokładnie tyle, aby przykryła warzywa i olej. Zamykam liście kapusty i lekko dociskam.

5. Garnek przykrywam, zamykam i wstawiam w ognisko. Taka duszonka gotuje się około 60-75 minut.

 

6. Nakładam w miski i zjadamy

Składniki

• ok. 1-1,5 kg chudych, wieprzowych żeberek

• 3-4 dość duże cebule

• 3-4 ząbki świeżego czosnku

• 1 łyżka soli

• 1 łyżka suszonego, granulowanego czosnku

• 1 łyżeczka mielonego pieprzu ziołowego

• 1 duża łyżka mielonej, słodkiej papryki

• 1 czubata łyżka majaranku suszonego, otartego

• 2 duże liście laurowe

• 3-4 ziarenka ziela angielskiego

• 2-3 łyżki oleju

• 1 duża łyżka proszku grzybowego (zmielonych grzybów suszonych)

• 1-2 łyżki mąki

Przygotowanie

 

Żeberka duszone - mięciutkie mięso w pachnącym sosie jest pyszne!

Żeberka opłukać, osuszyć, podzielić na porcje szer. ok. 8 cm (tak na 2-3 kostki). Natrzeć solą, mielonym pieprzem, granulowanym czosnkiem, mieloną papryką i majerankiem. Odstawić, pod przykryciem, w chłodne miejsce na przynajmniej godzinę.

Cebulę obrać, pokroić w grube półplasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, obsmażyć partiami wszystkie kawałki żeberek na rumiano, przełożyć do rondla. Na tę samą patelnię wlać pozostały olej, zrumienić na nim cebulę, na koniec podlać ją 1-1,5 szklanki wody i dusić chwilę aż z dna patelni odejdzie wszystko co przywarło w trakcie smażenia a następnie przelać całość na żeberka.

Dodać liście laurowe i ziele angielskie, dusić na malutkim ogniu, pod przykryciem, ok.1-1,5 godziny. Kiedy mięso będzie już miękkie do sosu dodać proszek grzybowy i przeciśnięty przez praskę świeży czosnek. Mąkę rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnej wody i wlać do sosu, dusić jeszcze ok.10 min. Podawać najlepiej z kaszą i dodatkiem surówki. Staram się udusić żeberka na kilka godzin przed podaniem i kiedy sos trochę przestygnie zbieram, za pomocą łyżki, ew. nadmiar tłuszczu z jego powierzchni. Do natarcia mięsa używam granulowanego czosnku bo świeży w czasie obsmażania mięsa przypala się i gorzknieje.

 

Pyszne duszone żeberka będą smakować każdemu!

 

 

 

ROSÓŁ Z KURCZAKA SKŁADNIKI:

porcja rosołowa z kurczaka + 4 skrzydełka lub połówka kurczaka, lub cały kurczak. Można dodać też kawałek wołowiny łaty lub szpondru.

• 8 marchwi

• 3 korzenie pietruszki

• ½ korzenia średniej wielkości selera

• 1 średni por

• 2 cebule

• 5 listków laurowych

• 10 kulek ziela angielskiego

• 4 litry wody

• sól i pieprz do smaku

 

ROSÓŁ Z KURCZAKA PRZYGOTOWANIE:

1. Warzywa korzeniowe obrać i przekroić marchwie i pietruszki na pół w grubości.

2. Mięso opłukać pod kranem.

3. Cebule obrać, przekroić i usmażyć na suchej patelni.

4. Do dużego garnka włożyć warzywa oraz kurczaka. Dolać zimnej wody i wrzucić listki, 1 łyżkę soli oraz ziele angielskie.

5. Garnek postawić na gaz, po zagotowaniu zdjąć łyżką całą piane tworzącą się na powierzchni. Szumowiny wyrzucić. Zmniejszyć gaz i przykryć pokrywką. Rosół musi się przez cały czas gotować.

6. Rosół z kurczaka gotować minimum 60 minut od zagotowania. Jeśli przygotowaliście rosół z kury, rosół wołowo-drobiowy lub rosół z kaczki wtedy czas gotowania wydłuża się minimum do 90 minut, a najlepiej do 2 godzin.

7. Podawać z makaronem pszennym, domowym lub bezglutenowym

f t g