Copyright 2024 - Custom text here

 

SKŁADNIKI PRZEPISU NA KOCIOŁEK

• 1 młoda kapusta

• 5 marchewek

• 3 pietruszki

• 4 łodygi selera naciowego lub kawałek selera

• 250 g pieczarek

• 3 cebule

• 1 kg ziemniaków

• 400 g suchej i namoczonej przez noc fasoli

• 120 ml tłuszczu (u mnie olej, który został po zjedzeniu suszonych pomidorów)

• woda

• 3-4 łyżki wędzonej słodkiej papryki

• 10 ząbków czosnku

• 1 łyczka kminku

• 1 łyczka soli

• 5 listków laurowych

• kilkanaście ziela angielskich

• 2 łyżeczki cząbru

• 1 łyżka majeranku

• 2 łyżeczki ostrej papryki wędzonej lub ostra papryka

                                                                                                     

PRZYGOTOWANIE DANIA 

 

1. Przez noc moczę fasolę w wodzie.

2. Wszystkie warzywa obieram i kroję na kawałki, takie, jaki mi odpowiadają wielkością.

3. Zewnętrznymi liśćmi kapusty wkładam kociołek, reszta kapusty szatkuję.

4. Wrzucam poszatkowaną kapustę, fasolę z wodą w której się moczyła, obrane i pokrojone marchwie, pietruszki, łodygi selera, pieczarki, cebulę, ziemniaki oraz wszystkie przyprawy. Dolewam wodę, dokładnie tyle, aby przykryła warzywa i olej. Zamykam liście kapusty i lekko dociskam.

5. Garnek przykrywam, zamykam i wstawiam w ognisko. Taka duszonka gotuje się około 60-75 minut.

 

6. Nakładam w miski i zjadamy

f t g