Copyright 2024 - Custom text here

 

ROSÓŁ Z KURCZAKA SKŁADNIKI:

porcja rosołowa z kurczaka + 4 skrzydełka lub połówka kurczaka, lub cały kurczak. Można dodać też kawałek wołowiny łaty lub szpondru.

• 8 marchwi

• 3 korzenie pietruszki

• ½ korzenia średniej wielkości selera

• 1 średni por

• 2 cebule

• 5 listków laurowych

• 10 kulek ziela angielskiego

• 4 litry wody

• sól i pieprz do smaku

 

ROSÓŁ Z KURCZAKA PRZYGOTOWANIE:

1. Warzywa korzeniowe obrać i przekroić marchwie i pietruszki na pół w grubości.

2. Mięso opłukać pod kranem.

3. Cebule obrać, przekroić i usmażyć na suchej patelni.

4. Do dużego garnka włożyć warzywa oraz kurczaka. Dolać zimnej wody i wrzucić listki, 1 łyżkę soli oraz ziele angielskie.

5. Garnek postawić na gaz, po zagotowaniu zdjąć łyżką całą piane tworzącą się na powierzchni. Szumowiny wyrzucić. Zmniejszyć gaz i przykryć pokrywką. Rosół musi się przez cały czas gotować.

6. Rosół z kurczaka gotować minimum 60 minut od zagotowania. Jeśli przygotowaliście rosół z kury, rosół wołowo-drobiowy lub rosół z kaczki wtedy czas gotowania wydłuża się minimum do 90 minut, a najlepiej do 2 godzin.

7. Podawać z makaronem pszennym, domowym lub bezglutenowym

f t g